Biz Kimiz?
Bizler, Suriye ve bölgeden gelen bir grup aktivistten oluşan bir grubuz. Birçoğumuz şahsen veya sevdiklerimizden biri hukuksuz bir şekilde tutuklanmış veya zorla kaybedilmiştir. Suriye ve bölgedeki hukuk yoksunluğu nedeniyle tezahür eden adaletsizlik karşısında şiddetsizlik, feminizm ve hak savunuculuğu ilkelerini benimsedik.
Bunu, marjinalize edilmiş kadın ve erkekleri ekibimize ve çalışmalarımıza dahil ederek, interaktif ve esnek bir şekilde birlikte çalışarak gerçekleştiriyoruz.
NoPhotoZone fikri, Filistinli-Suriyeli aktivist ve dünya çapında tanınmış programcı Bassel Khartabil Safadi ve insan hakları avukatı eşi Noura Ghazi ile 2011 yılında başladı. Mart 2012’de Askeri Güvenlik tarafından tutuklanan Bassel Khartabil, 2012’nin sonunda Saydnaya Askeri Hapishanesi’ne ve ardından Ekim 2015’e kadar kaldığı Şam Merkez Hapishanesi’ne transfer edildi ve tekrar kayboldu. Eşi Avukat Noura Ghaz, Bassel Khartabil’in Ağustos 2017’de Askeri Saha Mahkemesi tarafından infaz edildiğini kamuoyuna duyurmuştur.
Bassel, tutukluluğu sırasında “NoPhotoZone” adını, hapishaneler gibi erişilemeyen yerlerde yaşanan zulümlere dair küresel ölçekte farkındalığın artırılmasını vurgulamak için buldu. 2004’ten beri tutuklu konuları üzerinde çalışan Noura Ghazi, NoPhotoZone’u eşini kurtarmak için başlattığı FREEBASSEL kampanyasının çabaları ve başarıları üzerine inşa etti.
NoPhotoZone’un bir uzantısı olarak MIZAN, zorla kaybetme ve tutukluluk konularıyla ilgili hukuki ve insan hakları bilgisini yaymak için çalışmalar yürütür ve tutukluların, zorla kaybolan ve kayıp kişilerin ailelerine doğrudan danışmanlık sağlar. Desteklerimizi kişilerin dini ve siyasi inançlarına, sosyal ve kültürel geçmişlerine, memleketlerine, cinsiyetlerine bakılmaksızın tüm mağdurlara ve ailelerine sunuyoruz ve insan haklarına, onura ve ifade özgürlüğüne mutlak saygıyla hizmet ediyoruz
Vizyon
Suriye’deki keyfi tutuklama ve zorla kaybetme sorunu, yirmi birinci yüzyılın en karmaşık ve kritik insani krizlerinden biridir. İhlallerin ve sorumlulukların ölçeği, her vaka benzersiz özelliklere sahip olduğu ve tüm aile üyeleri üzerinde derin etkiler bıraktığı için bireyleri ve kurumları eşit şekilde etkiler.
Mağdur ailelerin haklarının sıklıkla ihmal edildiğini fark ederek, çalışmalarımızda onların yararlarını ve bakış açılarını önceliklendiriyoruz. Bu aileleri, kendi önceliklerini belirlemelerine olanak tanıyarak güçlendiriyoruz ve ihtiyaçları ve vizyonları doğrultusunda çabalarımızı yönlendiriyoruz. Uzmanlığımızı ve deneyimlerimizi paylaşarak, adalet arayışlarında özneleşmelerine yardımcı oluyoruz. Birlikte, daha adil ve merhametli bir hayatı mümkün kılmaya, adaletin hüküm sürdüğü ve insanlığın yaşamlarımızı yönettiği bir dünya vizyonu oluşturmaya çalışıyoruz.
Misyon
Misyonumuz, keyfi tutuklama ve zorla kaybetme ile ilgili tüm ihlalleri ele alarak adaleti sağlamak ve gerçeği ortaya çıkarmaktır. Tutuklulara, kayıp kişilere ve ailelerine bütünsel ihtiyaçlarını ele alarak kapsamlı destek sağlıyoruz. Bu destek kapsamı hukuki, tıbbi, ekonomik, psikolojik, sosyal ve eğitimsel yardım sağlamayı, mümkün olduğunca insanca bir yaşam standardı sağlamayı da içermektedir.
Ailelerin sevdiklerini kaybetmenin zorluklarıyla etkili ve olumlu bir şekilde başa çıkmalarına yardımcı olmayı hedefliyoruz ve ailelerin tüm üyelerinin hayatlarını yeniden inşa etmeleri ve adalet için savunuculuk yapmaları için gerekli desteği almasını sağlıyoruz.